Suministro de forraje de Arachis pintoi, en la dieta de cuyes de levante y ceba

In he county of Pitalito (Huila), south of Colombia was a experiment in Cuyes (Cav/apurce/Iu for determinate of respuest to voluntary intake of three levels of Arachisp/nto/forrage with 3.0, 3.5 y 4.0% ; and a group how witness receivers equal alimentation to the others group less Arachis. The resul...

Full description

Autores:
Londoño Arango, Julio E.
Segura Canlzaies, Francisco
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
1996
Institución:
Agrosavia
Repositorio:
Agrosavia
Idioma:
spa
OAI Identifier:
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Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/20.500.12324/35427
Palabra clave:
Alimentación animal - L02
Cobaya
Alimentación de los animales
Forrajes
Arachis pintoi
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Rights
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description In he county of Pitalito (Huila), south of Colombia was a experiment in Cuyes (Cav/apurce/Iu for determinate of respuest to voluntary intake of three levels of Arachisp/nto/forrage with 3.0, 3.5 y 4.0% ; and a group how witness receivers equal alimentation to the others group less Arachis. The results of experiment were analysing through factor design 2x4, the first factor was the sex (two niveles male and female) and the second factor was the four groups with zero, 3.0, 3.5, 4.0% of Arachis pintoi in the diet; in two ages levanter and fattening In the first age was significative diferents among treatment with witness. Among treatment was diferents in the levels of 3.0%, 3.5 y 4.0% though in the two latter levels dont be diferents in the 3.0 and begger levels, is recommendable available the level of 3.5% in animals of levanter.
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The results of experiment were analysing through factor design 2x4, the first factor was the sex (two niveles male and female) and the second factor was the four groups with zero, 3.0, 3.5, 4.0% of Arachis pintoi in the diet; in two ages levanter and fattening In the first age was significative diferents among treatment with witness. Among treatment was diferents in the levels of 3.0%, 3.5 y 4.0% though in the two latter levels dont be diferents in the 3.0 and begger levels, is recommendable available the level of 3.5% in animals of levanter.En el municipio de Pitalito (Huila) se realizó un experimento en Cuyes (Cavia purcellus), en machos y hembras, para determinar la respuesta al consumo de tres niveles de forraje de Ara chis pintoi 3.0, 3.5 y 4.0%, contra un testigo que recibió igual alimentación a los anteriores tratamientos menos Arachis, durante dos épocas, una de levante y otra de finalización. Los resultados del experimento fueron analizados mediante diseño factorial donde el primer factor fue el sexo (dos niveles macho y hembra) y el segundo los cuatro niveles, cero como testigo 3.0, 3.5 , 4.0% de Arachis en la dieta. Para la evaluación de la primera época (asimilada a una fase de levante) se encontraron diferencias altamente significativas entre los tratamientos y el testigo. Entre los tratamientos se encontraron diferencias entre el nivel del 3.0, 3.5 y 4.0%, aunque en estos dos últimos niveles no presentaron diferencias estadísticas con el nivel del 3.0, por lo cual se recomienda utilizar el nivel del 3.5% en animales de levante. En la fase de finalización no se encontraron diferencias estadísticas significativas entre los tratamientos.Cuyicultura-Cavia porcellus - cuy - cuyesapplication/pdfspa‎‎Corporación colombiana de investigación agropecuaria - AGROSAVIAEspinal (Colombia)Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso a texto completohttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Revista Nataima segundo semestre (1996): Revista Nataima ;p. 71-78Suministro de forraje de Arachis pintoi, en la dieta de cuyes de levante y cebaAlimentación animal - L02CobayaAlimentación de los animalesForrajesArachis pintoiTransversalInvestigadorProfesionalCientíficoHuilaPitalitoColombiaarticleArtículo científicohttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:eu-repo/semantics/articlehttps://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Revista Nataima7178ORIGINALVer_Documento_35427.pdfVer_Documento_35427.pdfapplication/pdf2357366https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35427/1/Ver_Documento_35427.pdf11c0064c1e718797c4e383c98234cdcbMD51open accessCC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8805https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35427/2/license_rdf4460e5956bc1d1639be9ae6146a50347MD52open accessLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35427/3/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD53open accessTHUMBNAILVer_Documento_35427.pdf.jpgVer_Documento_35427.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg5026https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35427/4/Ver_Documento_35427.pdf.jpg7988e0d3c8d1ab782a08fe4e0eb82eb5MD54open access20.500.12324/35427oai:repository.agrosavia.co:20.500.12324/354272024-04-15 12:25:06.58open accessAgrosavia - Corporación colombiana de investigación agropecuariabac@agrosavia.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