Conservación y valor nutritivo del contenido ruminal para la alimentación de cerdos

The experiment was carried out at the Animal Nutrition and swine sections of the national Agriculture Research Center of Tibaitata, with the purpose of determining the nutritive value, conservation system and proper way of utilization of ruminal content. Mixtures of ruminal content along with ground...

Full description

Autores:
Sabogal O., Roberto
Cuesta P., Aurora
Cuberos O., Hernán
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
1990
Institución:
Agrosavia
Repositorio:
Agrosavia
Idioma:
spa
OAI Identifier:
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Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/20.500.12324/35409
Palabra clave:
Alimentación animal - L02
Cerdo
Alimentación de cerdos
Valor nutritivo
Ganadería y especies menores
Rights
License
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description The experiment was carried out at the Animal Nutrition and swine sections of the national Agriculture Research Center of Tibaitata, with the purpose of determining the nutritive value, conservation system and proper way of utilization of ruminal content. Mixtures of ruminal content along with ground sorghum were made at levels of 20-40-60-80 and 100, evaluating its nutritive value at fresh state and at fourteen and twenty eight days of storage. Mixtures with 60, 40 and 20% of ruminal content at 14 and 28 days of storage showed organoleptic charactheristics of good silage, with a pH value between 4.1 and 4.8 dry matter content varied between 8.0 and 75.1% according to the level of the ruminal content of the mixture; a favorable effect in the total protein level of 26.3% was observed when the ruminal content sorghum mixtures were subject to conservations. The same happened to fat. Storage time and treatments decreased in 38.8% fibre percentaje due to the action of those microorganism capable of degrading cellulose. The mixture of 40% ruminal content and 60% ground sorghum, ensued during 14 days, significantly improved (P(0.01) dry matter digestibility, protein, nitrogen free extract and energy when compared to fresh mixture. Therefore, this ensilded mixture is recommended for feeding pigs, because of its high digestibility and good energy content.
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Mixtures with 60, 40 and 20% of ruminal content at 14 and 28 days of storage showed organoleptic charactheristics of good silage, with a pH value between 4.1 and 4.8 dry matter content varied between 8.0 and 75.1% according to the level of the ruminal content of the mixture; a favorable effect in the total protein level of 26.3% was observed when the ruminal content sorghum mixtures were subject to conservations. The same happened to fat. Storage time and treatments decreased in 38.8% fibre percentaje due to the action of those microorganism capable of degrading cellulose. The mixture of 40% ruminal content and 60% ground sorghum, ensued during 14 days, significantly improved (P(0.01) dry matter digestibility, protein, nitrogen free extract and energy when compared to fresh mixture. Therefore, this ensilded mixture is recommended for feeding pigs, because of its high digestibility and good energy content.El experimento se llevó a cabo en el Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias Tibaitatá, en las Secciones de Nutrición Animal y Porcinos, con el fin de determinar la calidad nutritiva, el sistema de conservación y la forma de utilización del contenido ruminal. Se hicieron mezclas de contenido ruminal con sorgo molido en niveles de 20-40-60-80 y 100 por ciento, evaluando su calidad nutritiva en estado fresco, a los 14 y 28 días de almacenamiento. Las mezclas con 60, 40 y 20 por ciento de contenido ruminal a los 4 y 28 días de almacenamiento mostraron características organolépticas de un buen ensilaje, con un pH que fluctuó entre 4.1 y 4.8. El contenido de materia seca varió entre 8.0 y 75.1 por ciento de acuerdo al nivel de contenido ruminal presente en la mezcla; se observó un efecto favorable en el nivel de proteína total del 26.3 por ciento, al someter las mezclas de contenido ruminal más sorgo a conservación. Este mismo comportamiento ocurrió con la grasa. El tiempo de almacenamiento y los tratamientos produjeron una disminución del 38.8 por ciento en el porcentaje de fibra debido a la acción de los microorganismos capaces de degradar la celulosa, utilizando una mezcla de 40 por ciento de contenido ruminal más 60 por ciento de sorgo molido y ensilada durante 14 días mejoró significativamente (P menor que 0.01) la digestibilidad de la materia seca, proteína, el extracto no nitrogenado y la energía al compararla con la mezcla fresca. Por consiguiente, se recomienda utilizar esta mezcla ensilada en la alimentación de cerdos, por su alta disgestibilidad y buen contenido energéticoPorciculturaapplication/pdfspaInstituto Colombiano AgropecuarioBogotá (Colombia)Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso a texto completohttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Revista ICA; Vol. 25, Núm. 3 (1990): Revista ICA (Julio-Septiembre);p.233-242Conservación y valor nutritivo del contenido ruminal para la alimentación de cerdosAlimentación animal - L02CerdoAlimentación de cerdosValor nutritivoGanadería y especies menoresInvestigadorProfesionalCientíficoMosqueraC.I TibaitatáColombiaarticleArtículo científicohttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:eu-repo/semantics/articlehttps://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Revista ICA3233242ORIGINAL17612.pdf17612.pdfapplication/pdf3430064https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35409/1/17612.pdf614122d69dc84e05cc5ae3d93f653beeMD51open accessCC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8805https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35409/2/license_rdf4460e5956bc1d1639be9ae6146a50347MD52open accessLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35409/3/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD53open accessTHUMBNAIL17612.pdf.jpg17612.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg5095https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35409/4/17612.pdf.jpgb6723c0fb3e762f71dafc3e2a9173ed8MD54open access20.500.12324/35409oai:repository.agrosavia.co:20.500.12324/354092024-04-26 12:16:28.566open accessAgrosavia - Corporación colombiana de investigación agropecuariabac@agrosavia.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