Factores que intervienen en el procesamiento del semen bovino durante su congelación
In this work we tried to find the better moment for the freezing and so we did-1440 analisis from 3 1-lolstein bulls, I Normandy and I San Martinero. All the steps in the freezing process were studied, since the adition of part of the extender to the raw semen and at one hour intervals before the fr...
- Autores:
-
Aguirre M, Martha
Anderson, Steven William
Huertas V., Ernesto
- Tipo de recurso:
- Article of investigation
- Fecha de publicación:
- 1978
- Institución:
- Agrosavia
- Repositorio:
- Agrosavia
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repository.agrosavia.co:20.500.12324/35588
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/20.500.12324/35588
- Palabra clave:
- Fisiología animal reproducción - L53
Ganado bovino
Conservación del semen
Congelación
Mortalidad
Métodos estadísticos
Ganadería y especies menores
- Rights
- License
- Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
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In this work we tried to find the better moment for the freezing and so we did-1440 analisis from 3 1-lolstein bulls, I Normandy and I San Martinero. All the steps in the freezing process were studied, since the adition of part of the extender to the raw semen and at one hour intervals before the freezing and post-thawing after de adition of the glicerolated extender. Tile final exam was made at 22 hours of the equilibration time. The parameters studied were motility, percentaje of live-dead sperms. acrosome morphology and the release of the intracelular glutamie oxaloacetic Iransaminase (G.O.T.) enzyme. The higest sperm mortality in the prefreezing stage was at 22 hours, but the survival after thawing gave the best results at 4 and 22 hours and the minimun values at the first hour of the equilibration period. The G.O.T. analisis showed the higest release of the enzyme when semen was frozen at 2 hours and the minor value at 4 hours, but it was not statistically significant with the other hours of freezing. The minimum acrosomic damage was obtained during the freezing at 2 hours and at 4 hours and it was observed the higest percentaje of motility. |
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The parameters studied were motility, percentaje of live-dead sperms. acrosome morphology and the release of the intracelular glutamie oxaloacetic Iransaminase (G.O.T.) enzyme. The higest sperm mortality in the prefreezing stage was at 22 hours, but the survival after thawing gave the best results at 4 and 22 hours and the minimun values at the first hour of the equilibration period. The G.O.T. analisis showed the higest release of the enzyme when semen was frozen at 2 hours and the minor value at 4 hours, but it was not statistically significant with the other hours of freezing. The minimum acrosomic damage was obtained during the freezing at 2 hours and at 4 hours and it was observed the higest percentaje of motility.En este trabajo se persiguió determinar el momento óptimo para la congelación del semen, se realizaron 1.440 análisis en muestras provenientes de 3 toros Holstein, un Normando y un San Martinero, estudiándose todos los estados de la operación de congelación, desde que se agregó el semen la solución isotónica de citrato de sodio, yema de huevo, antibióticos y después de Ia adición del diluyente glicerolado a intervalos de una hora pre y post-congelación, haciéndose el examen final a las 22 horas. Se midieron: movilidad, proporción vivos/muertos, morfología del acrosoma y liberación de la enzima intracelular Transaminasa glutãrnica-Oxaloacética (G.O.T.). De estos parámetros se obtuvo una medida de supervivencia espermática adecuada. La mortalidad espermática precongelación alcanzó un máximo a las 22 horas, pero su supervivencia después de la congelación alcanzó los valores más altos a las 4 y 22 horas y el mínimo a la primera hora del periodo de equilibrio. El análisis de G.O.T. mostró la mayor liberación de enzima at congelar a las 2 horas y el menor valor al congelar a las 4 horas sin ser estadísticamente significativo con respecto a las otras horas de congelación. El menor daño acrosómico so obtuvo al congelar a las 3 horas. A las 4 horas se observó el mayor porcentaje de movilidad.Ganado de doble propósito-Ganaderia doble propositoapplication/pdfspaInstituto Colombiano Agropecuario - ICABogotá (Colombia)Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso a texto completohttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Revista ICA; v. 13 (3); 1978Factores que intervienen en el procesamiento del semen bovino durante su congelaciónFisiología animal reproducción - L53Ganado bovinoConservación del semenCongelaciónMortalidadMétodos estadísticosGanadería y especies menoresInvestigadorProfesionalCientíficoarticleArtículo científicohttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:eu-repo/semantics/articlehttps://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Revista ICA133551558ColombiaORIGINALVer_Documento_35588.pdfVer_Documento_35588.pdfapplication/pdf2288093https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35588/1/Ver_Documento_35588.pdfaf27be7053a3701a7a7a41bcf2772e9aMD51open accessCC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8805https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35588/2/license_rdf4460e5956bc1d1639be9ae6146a50347MD52open accessLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35588/3/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD53open accessTHUMBNAIL2475.pdf.jpg2475.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg9762https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35588/4/2475.pdf.jpg4046af3248ec83cdf53d3e8f0f19921dMD54open accessVer_Documento_35588.pdf.jpgVer_Documento_35588.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg9762https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35588/5/Ver_Documento_35588.pdf.jpg4046af3248ec83cdf53d3e8f0f19921dMD55open access20.500.12324/35588oai:repository.agrosavia.co:20.500.12324/355882024-06-19 22:01:52.284open accessAgrosavia - Corporación colombiana de investigación agropecuariabac@agrosavia.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 |