Efectos del aluminio sobre el crecimiento de genotipos de maíz (Zea Mays L.) tolerantes y susceptibles

In the Graduate School of Chapingo, Mexico, experiments were conducted both, in nutrient solutions and in an acid soit to determine the effects of Aluminum (Al) on growth of two corn (Zea mays L.) genotipes tolerant (Cr10110) and susceptible (ICA V-109). Three Al concentrations were used 0.0, 0.15 a...

Full description

Autores:
Valencia, Ruben A.
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
1992
Institución:
Agrosavia
Repositorio:
Agrosavia
Idioma:
spa
OAI Identifier:
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Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/20.500.12324/35366
Palabra clave:
Investigación agropecuaria - A50
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Química del suelo
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Rights
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description In the Graduate School of Chapingo, Mexico, experiments were conducted both, in nutrient solutions and in an acid soit to determine the effects of Aluminum (Al) on growth of two corn (Zea mays L.) genotipes tolerant (Cr10110) and susceptible (ICA V-109). Three Al concentrations were used 0.0, 0.15 and 0.225 mM in nutrient solution, to 6.2 ± 0.2 pH in the control plant (0.0 mM Al) and 4.2 + 0.1 for the other tratments. The Ienght, the dry-weight of the root and the aerial part disminushed progressively as the Al concentration increased. The roots of the susceptible genotipe were atrophied, thickened and became brittle. Most of the Al acumulated in the root but in a greater proportion in the tolerant genotipe. The P, Ca, Mg and Fe concentration in the roots decreased with Al addition to the solution. Three levels of Al saturation were tested in the soil (0,38 y 450/6). The effects were similar but less intensive than those observed in the nutrient soution. Through Chemical analysis of the soil saturation extract and the nutrient solution, and the utilization of Geochem computer program was found that the ionic form of Al predominant was Al. In the nutrient solution this form represented 78% of total Al but in the soil solution it was 45% only; due to these differences in free Al concentration between the nutrient solution an the soil, the titotoxic effects of Al in soil were less drastic.
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Most of the Al acumulated in the root but in a greater proportion in the tolerant genotipe. The P, Ca, Mg and Fe concentration in the roots decreased with Al addition to the solution. Three levels of Al saturation were tested in the soil (0,38 y 450/6). The effects were similar but less intensive than those observed in the nutrient soution. Through Chemical analysis of the soil saturation extract and the nutrient solution, and the utilization of Geochem computer program was found that the ionic form of Al predominant was Al. In the nutrient solution this form represented 78% of total Al but in the soil solution it was 45% only; due to these differences in free Al concentration between the nutrient solution an the soil, the titotoxic effects of Al in soil were less drastic.En el Colegio de Postgraduados de Chapingo, Mexico, se realizaron experimentos en soluciones nutritivas y en suelo acido, pare determinar los efectos del Al sobre el crecimiento de un genotipo de maíz (Zea mays L.) tolerante (Chalk)) y uno susceptible (ICA V-109). Se probaron tres concentra-clones de Al (0, 0.15 y 0.225 mM); observándose que la longitud y el peso seco de raíz, así como el peso seco de la parte aérea decrecieron progresivamente en ambos genotipos al incrementar la concentración de Al. Las raíces del genotipo susceptible se atrofiaron, engrosaron y se tornaron quebradizas, se registra acumulación de aluminio en los tejidos de los dos genotipos, pero en mayor proporción en las raíces y en mayor cantidad en el material tolerante. La acumulación de P, Ca, Mg y Fe en la raíz decreciò en los genotipos al incrementarse la concentración de Al en la solución. En el suelo se evaluaron tres niveles de saturacion (0,38 y 45%), los cuales produjeron efectos similares, pero de menor intensidad a los registrados en la solución nutritivo. Con los análisis químicos del extracto de saturacion del suelo, solución nutritiva y la utilización del programa de computación GEOCHEM, se determina que la forma ionica del Al predominante en la solución nutritivo era Al3+ representando el 78% de Al total, mientras que en suelo este alcanza solo 45%; debido a estas diferencias en la concentración de Al3+; entre la solución nutritiva y el suelo, la fitotoxicidad en el suelo fue menos drásticaMaíz-Zea maysapplication/pdf-1spaInstituto Colombiano AgropecuarioBogotá (Colombia)Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso a texto completohttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Revista ICA; Vol. 27, Núm. 3 (1992): Revista ICA (Julio-Septiembre);p. 255 -268Efectos del aluminio sobre el crecimiento de genotipos de maíz (Zea Mays L.) tolerantes y susceptiblesInvestigación agropecuaria - A50MaízQuímica del sueloSuelo ácidoTransitoriosInvestigadorProfesionalCientíficoMetaVillavicencioC.I La LibertadColombiaarticleArtículo científicohttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:eu-repo/semantics/articlehttps://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85-1Revista ICA3255268ORIGINAL53715-27-3-2 (1).pdf53715-27-3-2 (1).pdfapplication/pdf3772267https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35366/1/53715-27-3-2%20%281%29.pdffdc62ad687154ae9cb5c4e99d6d54d87MD51open accessCC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8805https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35366/2/license_rdf4460e5956bc1d1639be9ae6146a50347MD52open accessLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35366/3/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD53open accessTHUMBNAIL53715-27-3-2 (1).pdf.jpg53715-27-3-2 (1).pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4525https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35366/4/53715-27-3-2%20%281%29.pdf.jpg5038aca5c3fa950363880da0cbbeeff0MD54open access20.500.12324/35366oai:repository.agrosavia.co:20.500.12324/353662022-04-07 14:15:42.757open accessAgrosavia - Corporación colombiana de investigación agropecuariabac@agrosavia.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