Evaluación de cuatro métodos para la extracción de microelementos en suelos del Valle del Cauca

To evaluate available micronutrients in soils from north and central areas of Cauca Valley, sampies of surface horizons of 30 soils were collected. Iron, Cu, Mn and Zn were extracted with: a) EDTA 0.01M + NaHCO3 0.5M; b) HCI 0.05N + H2SO4 0.025N; c) DTPA 0.05M, and d) HCI 0.1N. Available Boron (B) w...

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Autores:
García O., Alvaro
Crespo P., Carlos
Jiménez R., Diego
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
1989
Institución:
Agrosavia
Repositorio:
Agrosavia
Idioma:
spa
OAI Identifier:
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Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/20.500.12324/35491
Palabra clave:
Química y física del suelo - P33
Suelo
Técnicas analíticas
Oligoelementos
Phaseolus vulgaris
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description To evaluate available micronutrients in soils from north and central areas of Cauca Valley, sampies of surface horizons of 30 soils were collected. Iron, Cu, Mn and Zn were extracted with: a) EDTA 0.01M + NaHCO3 0.5M; b) HCI 0.05N + H2SO4 0.025N; c) DTPA 0.05M, and d) HCI 0.1N. Available Boron (B) was extracted by using Ca (H2PO4)2 H20 0.008M; HCI 0.05N and NH4 OAc pH 4.8. To correlate the amount extracted from the soil with the amount taken up by the plants, tomato, sorghum and beans were planted in each soil. Microelements in tissue were determined by using nitric-perchioric acids mixture, and acid methanol digesting solutions for Fe, Mn, Cu and Zn. Total B in tissues was determined in ashes by Hunder's method. DTPA was advantageous to evaluate Fe and Cu in soils, HCI H2SO4 for Mn, EDTA + NaHA03 for Zn, and both Ca (H2 PO4 )2 H20 and HCI for B. The nitric-perchloric mixture correlated the best with the soil extracting solutions. Low to medium soil contents of B were detected for the area studied by using Ca (H2PO4 )2 H20 as extracting solution. The HCI + H2SO4 extracting solutions gave low contents of Cu in 16.7% of the soils analyzed, Zn deficiencies in 10% of the soils, and Fe in many of them. When Zn was determined using DTPA13.47o of soils were deficient, and only 10% when NaHCO3 + EDTA was used.
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Microelements in tissue were determined by using nitric-perchioric acids mixture, and acid methanol digesting solutions for Fe, Mn, Cu and Zn. Total B in tissues was determined in ashes by Hunder's method. DTPA was advantageous to evaluate Fe and Cu in soils, HCI H2SO4 for Mn, EDTA + NaHA03 for Zn, and both Ca (H2 PO4 )2 H20 and HCI for B. The nitric-perchloric mixture correlated the best with the soil extracting solutions. Low to medium soil contents of B were detected for the area studied by using Ca (H2PO4 )2 H20 as extracting solution. The HCI + H2SO4 extracting solutions gave low contents of Cu in 16.7% of the soils analyzed, Zn deficiencies in 10% of the soils, and Fe in many of them. When Zn was determined using DTPA13.47o of soils were deficient, and only 10% when NaHCO3 + EDTA was used.Con el propósito de determinar el contenido disponible de los micronutrientes en suelos de las zonas norte y centro del Valle del Cauca y de evaluar cuatro métodos de extracción, se recolectaron 30 muestras de suelos en diferentes localidades de esa región. Para determinar el contenido de Fe, Cu, Mn y Zn se usaron 4 métodos: a) el EDTA 0.01M + NaHCO3 + 0.05M; b) el HCI NO.05 + H2SO4 0.025N; c) el DTPA 0.05M y d) el HCl 0.1N. El boro (B) disponible fue extra(do con Ca (H2PO4)2 H20 O.00BM, HCI 0.05N y NH4 OAc pH 4.8. Con el objeto de correlacionar las cantidades extraídas mediante estos métodos, con las cantidades extraídas por las plantas, se sembraron en los mismos suelos plantas de tomate, sorgo y fríjol. Para Ia digestión de los tejidos se usaron Ia mezcla nítrico-perclórica y el metanol ácido, y se cuantificaron los microelementos Fe, Cu, Mn y Zn por absorción atómica. El contenido total de B en los tejidos se determinó mediante calcinadon a 550° C y posterior cuantificación colorimétrica de las cenizas, utilizando Azometina —H. El DTPA resultó adecuado para evaluar el Fe y Cu disponibles en los suelos analizados; el doble ácido Ic fue para el Mn; el NaHCO3 + EDTA, para el Zn, y el HCI 0.05N y Ca (H2PO4)2 H20, para evaluar el Boro. La mezcla nítrico-perclórica presentó mayor grado de asociación con los métodos de extracción que el metanol ácido. En suelos de las zonas estudiadas se encontraron contenidos bajos a medios de B, utilizando coma extractante el Ca (H2PO4)2 H20. Con el doble ácido se hallaron contenidos bajos de Cu en el 16.7% de los suelos, de Zn en el 102 y de Fe en Ia mayor(a de ellos. El 13.4% de los suelos resultó deficiente en Zn cuando se uso el DTPA, mientras que solo el 10% mostró deficiencia de este elemento cuando se utilizó el NaHCO3 051\1 + EDTA 0.01Mapplication/pdf-1spaInstituto Colombiano AgropecuarioBogotá (Colombia)Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso a texto completohttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Revista ICA; v. 24; 1989Evaluación de cuatro métodos para la extracción de microelementos en suelos del Valle del CaucaEvaluation of four methods for extracting micronutrjents in soils of the Cauca ValleQuímica y física del suelo - P33SueloTécnicas analíticasOligoelementosPhaseolus vulgarisLycopersicon esculentumSorghum bicolorTransversalInvestigadorProfesionalCientíficoValle del CaucaColombiaarticleArtículo científicohttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:eu-repo/semantics/articlehttps://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85-1Revista ICA2416ORIGINAL17565.pdf17565.pdfapplication/pdf2543429https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35491/1/17565.pdfefa66195add46941e041f8afa4006ca1MD51open accessCC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8805https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35491/2/license_rdf4460e5956bc1d1639be9ae6146a50347MD52open accessLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35491/3/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD53open accessTHUMBNAIL17565.pdf.jpg17565.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg9437https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35491/4/17565.pdf.jpg5368678e0a0bc6bebf97c30ca0b27d62MD54open access20.500.12324/35491oai:repository.agrosavia.co:20.500.12324/354912022-04-07 12:52:56.492open accessAgrosavia - Corporación colombiana de investigación agropecuariabac@agrosavia.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